Hoppa till innehåll

Vapentyper för jakt

Rakrepeter, cylinderrepeter, halvuautomat och bygelrepeter. Vad är det för skillnad på dessa och vad passar bäst för just dig? Jag hjälper dig navigera i denna djungel.

Kulvapnets historia

Man kan säga att det moderna kulvapnet började ta form under industrialismen på 1800-talet. Det var då man började ha räfflade pipor som gjorde att kulan fick en rakare kulbana vilket gjorde att precisionen ökade avsevärt. Det var under år 1810 som flintlåset ersattes av slaglåset. Detta gjorde att tändningen blev säkrare och man kunde skjuta även i fuktigt väder. År 1841 infördes Dreyses tändnålsgevär med cylindermekanism som anses vara förfadern till moderna gevär.

I Sverige införde armén år 1896 ett gevär som baseras på Paul Mosers system, det är grunden till cylinderrepeter som idag är den vanligaste typen av gevär som används inom den svenska jägarkåren.

Cylinderrepeter

Det är den vanligast förekommande gevär för jakt och sportskytte. Man laddar en patron genom att dra i ett cylindriskt slutstycke framåt och sedan vrider man neråt så att slutstycket låser fast i pipans bakre del. När man avfyrat så vrider man tillbaka och sedan drar slutstycket bakåt, då kastas den tomma hylsan ut och när du drar framåt igen så laddas det i en ny patron.

Bygelrepeter

Med en bygelrepeter så repeterar man med hjälp av en bygel som sitter på undersidan, det är oftast en del av varbygeln. Bygeln drar man neråt för att kasta ut den tomma hylsan och när man drar tillbaka bygeln till utgångsläget så matas en ny patron in i loppet. Magasinet till dessa är vanligtvis ett rör som ligger under pipan. Detta är ett vapen man kan se i de klassiska Vilda Västern-filmerna. Vanliga tillverkare är Winchester och Marlin.

Rakrepeter

Mekanismen hos en rakrepeter liknar cylinderreptern men med en stor skillnad. Du drar bara slutstycket rakt bak för att kasta ut den tomma hylsan och sedan trycker man tillbaka slutstycket för att mata i en ny patron. Eftersom att man slipper momentet med vridningen så kan du ladda om mycket snabbare och få iväg ett andraskott fortare än med en som jagar med cylinderrepeter.

Halvautomat

Det är ett gevär som endast kräver att du siktar och trycker på avtryckaren. Omladdningen sköts av mekanismen i geväret. Det finns många fördelar med en halvautomat men även en del nackdelar.

Du får iväg flera skott under snabb följd då du slipper omladdningen, men historiskt sett så har precisionen inte varit lika bra som på en cylinderrepeter. Dagens halvautomater har dock fått mycket bättre precision och fungerar utmärkt till jakt.

En annan nackdel är att det kan vara krångligt att montera en ljuddämpare på geväret. Ofta är omladdningsfunktionen beroende på lufttrycket som skapas när man avfyrar en kula. Denna minskas om man har en ljuddämpare på och det kan göra att omladdningen inte fungerar alls. För att få bukt på detta så behöver man ofta justera gastrycket.