Hoppa till innehåll

Test av Swazi Nahanni jacka

Bästa jaktjackan?

Jag har nu under en längre tid provat ett välkänt och etablerat märke, Swazi. Det har funnits sedan urminnes tider och de har alltid levererat kvalitetsprodukter specialiserade för jägare. Trots detta ser man inte många jägare som använder sig av deras produkter. Visst man får betala lite extra för deras produkter men de har livstids garanti på många av produkterna de tillverkar och här får man verkligen vad man betalar för.

Vilka är Swazi?

Swazi är ett bolag som är beläget i Nya Zeeland, de har majoriteten av sin tillverkning där men även en fabrik i Thailand. De har specialiserat sig på jaktkläder och de har över tid producerat flertalet olika jackor och byxor som passar utmärkt i vårt nordiska klimat.

Swazi Nahanni fleecejacka

Jag valde att testa en fleecejacka från dem denna vinter, det har varit riktigt kallt och jag ville ha något som håller värmen bra men ändå inte blir för stor och otymplig.

Det blev en positiv överraskning när jackan anlände, jag har använt den flertalet gånger i skogen och i temperaturer ner till -17*C utan problem. Jackan är lätt och sitter skönt på kroppen, man känner sig aldrig instängd i denna jacka utan det är stor rörelsefrihet.

Att den är lång och går ner över stuss gör att man inte fryser lite lätt på rumpa och lår, samt när man sitter så isolerar det lite extra. Den kommer med en enda stor ficka med uttag för jaktradion samt fäste för antennen. Överdel förutom ärmarna är vindtäta och det märks, blåser det på kraftigt så håller du värmen utan problem. Klär du dig rätt och använder dig av lager på lager så kommer du kunna använda denna jacka från tidig höst fram till sen vår, den är så mångsidig. Jag tycker även att den ser ganska snygg ut.

Jag kan sakna att inte ärmarna är vindtäta, det gäller att man ha ganska varmt underställ om det blåser på. För det kan bli kallt om ärmarna vid hård vind. Jag använder också alltid min jaktradio utanför fickan, det går dessvärre inte på denna jacka om man inte väljer att klippa upp hålet för antennen. Det är kanske inte en stor nackdel för majoriteten men för mig som är van att alltid ha radion lättillgänging så tycker jag det är synd. Som ni kanske ser så har jag fått ett par fläckar nere i vänstra delen av jackan.

Inte flamsäker!

Jag lyckades redan första dagen som jackan användes att smälta en del av jackan vid lägerelden. Det är inte kul när man står och lagar en härlig lunch över öppen eld för att sedan inse att man har smält små hål i fleecen. Jag var medveten om att materialet inte var bra att ha i närheten av öppen eld men trodde inte att det skulle vara så känsligt som det är. Det är något man bör vara medveten om vid användnig.

För och nackdelar

Vad tycker jag nu om denna jacka? Jag tycker att den är riktigt bra och trots de nackdelar som nämnts så väger fördelarna upp. Främst att den är flexibel och extremt skön att bära på sig. Då den är av fleece så är inte jackan vattentät, man måste ha en skaljacka över för att kunna skydda sig mot regn.

Fördelar

 • Lätt
 • Smidig
 • Snygg
 • Helt tyst material
 • Ficka för jaktradio med hållare till antenn
 • Extremt varm

Nackdelar

 • Inte vindtät på ärmarna
 • Inte flamsäker
 • inte vattentät

Här kan du läsa mer om hur du klär dig på rätt sätt när du är ute och jagar.

Specifikation

 • Tyg: 350 gsm Polar Fleece
 • Lager: Översta lagret
 • Funktion: Vindtät och hög andningsförmåga
 • Typ av väder: Kallt och hög vind
 • Vikt: Storlek Large 1,1 kg

To read this review in English, click here.