Hoppa till innehåll

Lockjakt på råbock

Kanske den enskilt mest spännande jaktformen som man kan bedriva på egen hand? Den 16 augusti är också ofta ett startskott på den kommande jaktsäsongen. För att lyckas bra under råbocksjakten så krävs det viss förberedelse och även lite tur. Det går ut på att du skall kunna överlista råbocken till att kunna få ett skottillfälle.

Lockpipa till Rådjur

För att lyckas bra med råbocksjakten så bör du köpa en lockpipa. Den ska du köpa gärna några veckor innan premiärdatumet och börja öva. Längst ner på sidan ser du ett klipp på hur man härmar de olika lätena.

Klädsel till råbocksjakt

Du bör ha på dig kläder som gör att du smälter in i omgivningen, har du ett kamouflageställ så kan det vara till din fördel. Rådjur har inte jättebra syn men de är uppmärksamma på kontraster. Så va noggrann med att täcka över händerna med handskar och ansiktet med en balaklava eller liknande. Just händer och ansikte har annars en tendens att bryta av det gröna jakttyget som man har på sig.

Det finns stora likheter med att sitta som passjägare, så läs gärna artikeln om det här.

Val av lockplats

Tänk på att inte bli en egen siluett, sitter du i ett torn utan träd bakom dig så sticker du ut och kan lätt bli avslöjad. Se till att smälta in i omgivningen även här, och vad du än gör så skall du veta hur vinden går och vara beredd på att råbocken gärna kommer upp i vind på dig. De är försiktiga djur och vill gärna komma upp i vind, så se till att sitta så du kan se rådjuret innan det kan få vittring av dig.

Lockljud

Det finns ett antal olika ljud man kan göra med en lockpipa och det kan vara bra att känna till dem. Jag använder mig av pipan Nordik Roe, den är helt överlägsen.

Kontaktläte

Detta ljud använder geten för att få kontakt med sitt kid. Hör bocken detta så kan han tro att det finns en get i närheten som han kanske kan para sig. Oftast kommer bocken in smygande och nyfiket. Här gäller det att ha uppsikt så att bocken inte upptäcker dig innan du upptäcker bocken.

Hetsläte

Det andra ljudet är hetsläte, geten låter såhär när det är en bock på henne mot sin vilja. Detta kan göra att revirbocken blir förbannad eftersom att det är en annan bock på hans getter. Då brukar bocken komma med fart och stor ilska. Här gäller det att vara förberedd! Det kan gå fort.

Ångestläte

När geten ger ifrån sig ett ångestläte så har bocken gått väldigt långt mot sin vilja och revirbocken kommer att komma in ännu argare och ännu snabbare.

Lyckas med lockjakten på rådjur

För att lyckas på bästa sätt tycker jag att man skall variera de olika lockljuden. Jag brukar börja med kontaktläte, detta gör att de lite mindre bockarna som ännu inte fått para sig kan våga komma fram och visa upp sig. Börjar man med hets och ångestläte för snabbt så kan man skrämma bort dem. Efter ett tag när jag gått över till hets från kontakt så brukar jag variera mellan hets och ångest samtidigt. Det brukar bli ett intensivt lockande i slutet.

Jag har för vana att inte sitta för länge på samma pass, utan vandra runt på marken. Har du lockat tillräckligt länge så kan man garantera att rådjuren i närheten har hört dig och antingen är de inte intresserade av de ljud du gör eller så har de redan sett dig och vet att du vill dem illa. Den 16 augusti är i slutet på brunsten, så på vissa platser kan den redan vara över, men de är stora lokala skillnader.