Hoppa till innehåll

Lockjakt på räv

Kanske ett av det svåraste man kan göra när det kommer till jakt. Man skall försöka överlista detta magnifika djur, men hur gör man just det? Se nedan så kommer jag med facit!

Innehåller annonslänk från Outnorth.

Lär dig härma

Att locka rävar börjar med att lära sig att imitera de ljud som rävarna är intresserade av. De oroliga skriken från hare, rådjur, fåglar eller möss och skällande rävljud är klokt att öva, men det är också viktigt att förstå och beakta bakgrunden till varför räven lockas till ljudet. Till exempel kan harskriket göra vissa rävar osäkra, men de flesta rävar är intresserade av fågelsång. Det är viktigt att justera ljudet och intensiteten efter vart du sitter och säsong. Snabba ytor som hård snö kan ge räven självförtroende och bli mer orädd, medan högt vått gräs eller djup snö gör räven mer försiktig och därför svårare att komma ut.

Hur ofta ska du locka?

Det största misstaget många gör när de lockar efter räv är att de lockar är för frekvent, med samma ljud och på samma pass. Det viktiga är att noggrant välja marker och pass. Det finns goda skäl att spendera tid innan du jagar i det område där du tror räven ligger, där sikten är bra och du kan locka rätt i vind. Är du bra förberedd så lyckas du ta dig till passet utan att skrämma bort räven. Välj att jaga när vädret är bra, rävarna tycker inte om dåligt väder. Var beredd! När du väl börjar locka så kan räven komma mycket snabbare än vad du tror. Se till att ha ett bra stöd för geväret, det kan bli långa håll!

Skygga djur

Rävar är av naturen väldigt skygga djur, man brukar säga att det är räven som springer ut ur en såt som jagas först. De springer också ofta ut i sänkor när älg och rådjur tar höjderna. Anar räven att det är rörelse i sin närhet så försvinner den, långt innan du hunnit se räven. Det är bra att välja ett pass där inte det är så mycket rörelse på marken.

Lockpipa

Det behövs inte så mycket för att börja med att locka räv, köp ett gäng lockpipor och skjut in geväret. Sen är det bara att ge sig ut och locka.

Du köper din lockpipa här.