
Solen skiner och snön reflekterar solens strålar, det är vindstilla och du njuter av livet fullt ut. Det är få saker som slår en solig vinterdag, men om man inte är rätt klädd så blir det svårt att ta tillvara på dagens fulla potential. Här följer lite tips på hur du kan hålla dig varm genom lager på lager-pricipen.
Innehåller annonslänkar från Outnorth
Första lagret
Detta lager skall hålla dig torr inifrån och är det plagg du har närmast kroppen. Det finns lite olika material att välja mellan och det beror också på vilken typ av aktivitet du skall ägna dig åt. Detta lager transporterar bort fukt
Underställ av syntetmaterial skall transportera fukt och överskottsvärme från din kropp. Syntetmaterial är bäst då du gör en högintensiv aktivitet och då behöver du ett mellanlager på dig som absorberar fukten.
Det jag tycker är bäst är underställ av ull eller ullfrotté, de suger upp fukten från din kropp men har även en fantastiskt förmåga att hålla värmen, även i fuktigt tillstånd.
Något du skall undvika är bomull, det suger upp fukten men därefter blir det bara kallt och så skaver materialet i blött tillstånd.
De jag tycker är bäst redovisar jag nedan och sorterar upp enligt vilken budget man har.
Budget 500 -800 kr – Underställsbyxa från Woolpower och Underställströja från Woolpower.
Budget 800 -1000 kr – Underställsbyxa från Woolpower, lite tjockare än de billigaste och Underställströja från Woolpower.
Budget 1000 -2000 kr – Underställsbyxa från Woolpower och Underställströja från Härkila med värmeelement.
Andra lagret
Detta lager skall få bort fukten från första lagret och bort från kroppen. Detta lager skall suga upp fukt. Även i detta lager är ull bäst, utan någon egentlig konkurrent då syntetmaterial inte besitter förmågan att suga upp fukt.
Bomull skulle kunna vara användbart vid detta lager, men bara vid lättare aktivitet där man inte svettas. Bomull suger upp fukt men det värmer som sagt inte när det är blött.
Här rekommenderar jag tjockare ulltröja och tjockare ullbyxor att ha ovanför understället. Se ovan.
Tredje lagret
Nu kommer värmen, detta lager håller dig varm. Det är också detta plagg du skall kunna ta av och på vid behov och då kroppstemperaturen sjunker eller stiger. Du tar av dig det när du rör på dig och vid rast och vila tar man på sig detta plagg.
Vid rörliga aktiviteter är fleece ett bra material, det är poröst och luftigt vilket gör att luften i materialet det värms upp av din egna kroppstemperatur. Fleece har ingen egen värmeförmåga och därför är de bäst vid rörlig aktivitet och kan kännas lite för kall vid stillasittande.
Ska du sitta stilla mycket så är ull det bästa du kan ta på dig även här, det har en värmande förmåga så det är inte beroende av din kroppstemperatur för att värmas. Perfekt som passkytt vid jakt.
Budget 500 -1000 kr – Chevalier Mainstone Jacket.
Budget 1000 -2000 kr – Fjällräven Sten Fleece.
Budget 2000 -3000 kr – Härkila Mountain Hunter Pro WSP Fleece.
Fjärde lagret
Detta lager skyddar dig mot vinden, mot regnet, ja allt som du kan tänkas möta ute i naturen. En bra skaljacka och ett par bra skalbyxor när nog det man skall satsa sina pengar på, Gore-Tex är ett ypperligt material som är både vind och vattentätt samtidigt som det låter kroppen att andas.
Det finns även material som vävd bomull, dessa kan fungera vid torr väderlek men så fort det blir blött så släpper materialet in fukt och det kommer i sin tur att kyla ner din kropp.
Jackor
Budget 500 -1000 kr – Deerhunter Gamekeeper shooting jacket.
Budget 1000 -2000 kr – Seeland Key Point Jacket.
Budget 2000 -3000 kr – Seeland Hawker Jacket.
Budget 3000 -5000 kr – Chevalier Endeavor Chevalite Anorak.
Budget 5000 -9000 kr – Sasta Mehto Pro 2.0.
Byxor
Budget 500 -1000 kr – Deerhunter Strike Trousers.
Budget 1000 -1500 kr – Pinewood Retriever Active Camou Trousers.
Budget 1500 -2000 kr – Härkila Ingels Trousers.
Budget 2000 -3000 kr – Fjällräven Brenner Pro Trousers.
Budget 3000 -9000 kr – Sasta Mehto Pro 2.0 Trousers.
Femte lagret
Detta är ett extra värmande lager vid lite mer extrem väderlek. En dunjacka, dunväst eller annat som man kan ta på är extra välkommet vid de där riktigt kalla dagarna.
Vill man ha en varm och fodrad jacka så tycker jag denna är bäst. Fjällräven Brenner Pro Padded jacket.
Vill du istället läsa om tips hur du kan klä dig som passkytt? Se här.