Uppskattat vilt
Dovhjorten är ett vilt som gärna stannar kvar där den är uppvuxen och den kallas för en Sedentär Art. Det betyder att den har en dålig spridningsförmåga och låg spridningstakt.
Lyckas man få Dovhjort på sin mark är rekommendationen att man väntar med avskjutningen tills man vet att hjorten etablerats sig ordentligt på marken och att man är väldigt selektiv i sin avskjutning.
Man jagar Dovhjorten för dess fantastiskt goda kött och för hanens horn.
Jakttid på Dovhjort
Hornbärande
1 september – 30 september
Endast smyg- och vakjakt
Hela Sverige
Alla djur
1 oktober – 20 oktober [Uppehåll] 16 november – 28 (29) februari
Hela Sverige
Dovhjort -Hind och kalv
21 oktober – 15 november
Län: Södermanland, Östergötland, Kalmar, Västra Götaland, Skåne och Örebro
Nya jakttider från och med 1 juli 2021
Man får nu jaga dov till och med sist mars.

Skyddsjakt på dovhjort
§22. Skyddsjakt på hjortkalvar (Dovhjort)
Från den 1 januari 2018 gäller följande nya förutsättningar för skyddsjakt på eget initiativ enligt bilaga 4 till jaktförordningen.
Om det behövs för att förebygga skada, får årskalv av dov- och kronhjort som uppträder vid fält med oskördad gröda jagas i hela landet utom Skåne och Gotlands län den 1 juli-15 april.
Svenska Jägareförbundets rekommendationer
VID SKADOR PÅ FÄLT MED OSKÖRDAD GRÖDA
- Jakträttshavare kan, för att förebygga skador, vid fält med oskördad gröda fälla årskalvar av dov- och kronhjort som uppträder i flock och är i eller på väg ut i fältet (inom normalt skotthåll från fältet).
- Med tanke på dovviltets sena kalvning samt att det dröjer innan hinden söker sig tillbaka till flocken bör skyddsjakt på dovkalv inte bedrivas under juli månad.