Hoppa till innehåll

Bästa hörselskydd för jakt

Du sitter på passet och du hör hur grenarna bryts i tätningen precis framför dig, det ger dig tid att sakta smyga upp geväret och förbereda dig på det som komma skall. När rådjuret smyger ut ur tätningen har du allt klart och du behöver bara sikta och krama avtryckaren.

Just hörseln är ett extremt viktigt sinne under jakten och det är viktigt att skydda den. Idag finns det en uppsjö av väldigt bra hörselskydd som möjliggör att du ändå kan höra din omgivning och samtidigt skydda dig från den farliga knallen när skottet går.

Innehåller annonslänk från Outnorth

Det är mycket eget smak och tycke om vad som är bäst på den jakten just du är på. Jag tycker du ska prova dig fram och i denna artikel kommer jag ventilera min åsikt och vad jag har när det är jakt.

Köp det skydd som passar dig bäst här!

Passiva hörselskydd

Detta är precis som det låter, passiva hörselskydd. Det är helt vanliga hörselkåpor som kan dämpa ljud väldigt bra och effektivt, deras nackdel är dock att de dämpar allt ljud. Har du passiva hörselskydd på dig så kommer du inte höra när viltet närmar sig dig. Man kan ändå jaga med passiva hörselskydd. Är du snabb så är det möjligt att ta på dem när du hör att viltet är i närheten och på så sätt vara förberedd när viltet är framme. Men det blir ett moment till att hålla reda på och risken är stor att skydden inte sitter där de ska vid skottillfället, över dina öron. Personligen tycker jag att det blir bökigt att jaga med dessa om det inte är en lugn jaktform där du hinner förbereda dig i lugn och ro.

Jag använder själv passiva hörselskydd på skjutbanan, då de dämpar vanligtvis väldigt bra så tycker jag att det är bäst att ha dem på skjutbanan.

Öronproppar

Det är samma som passiva hörselskydd, de dämpar allt ljud och gör det svårt jaga med. Du kan ha dem på dig när du står på skjutbanan eller som ovan, en jaktform där du hinner förbereda dig i lugnt och ro innan skott. Det är dock inte fel att ha både proppar och hörselkåpor på när du är på skjutbanan. Något jag kan ta på mig när det skall bli många skott.

Aktiva hörselskydd

Nu har vi kommit till det som är mest användbart inom jakt, dessa hörselskydd gör att du kan höra din omgivning men samtidigt dämpar de knallen från geväret. Det bästa av två världar!

Det finns en uppsjö av olika hörselskydd som är aktiva och där får man testa själv vad som passar en själv. Jag jagade länge med aktiva kåpor men nu jagar jag uteslutande med aktiva proppar. Kåporna var bra och väldigt bekväma men inget slår friheten med propparna, det är även enklare att riktningsbestämma med bra aktiva proppar då de är oberoende av varandra. Jag tycker även att propparna dämpar bättre.

Läs recensionen om Peltors aktiva hörselproppar LEP-200 här.