Hoppa till innehåll

Eka Swingblade Kniv – Test

En perfekt jaktkniv?

Jag måste ge företaget EKA en eloge, för de har verkligen lyckats med sin marknadsföring. De flesta jägare har idag en Eka Swinblade kniv som standard i sin jaktutrustning. Jag har länge tyckt om buköppnare och när denna kniv, som är en kombination av både en vanlig slidkniv och buköppnare så blev man såklart intresserad.

Jag har valt att testa kniven under hela säsongen 2020-2021. Den har används till att ta ur flertalet vilt, allt från rådjur till älg och både vildsvin samt hjort däremellan. Kniven har fått bekänna färg kan jag villigt erkänna.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för PN jakt

Praktiskt kniv

Det är väldigt praktiskt att ha både buköppnare och slidkniv i samma. Du fäster kniven enkelt på bältet med tillhörande slida som du får med i köpet. Väl på plats i bältet så märker du knappt att kniven är där, den är lätt och ligger tajt mot kroppen utan att det är störande på något sätt.

När det är dags att använda kniven så är handtaget gummerat, detta gör att kniven känns stabil och säker i handen. Kniven ligger bra i handen, även när det är blött eller när händerna är blodiga. Det har aldrig varit någon risk att jag tappat greppet om kniven. Du använder kniven som vanligt och bladets längd är optimal till att passa vilt. Har man för långt blad blir det svårt att känna vart du har bladet när du passar ett vilt och har du för kort blad blir det svårt att nå ordentligt. När det är dags att använda buköppnaren kommer du åt den med ett enkelt knapptryck, buköppnaren har ett skydd längst ut, så att det är ingen risk att du punkterar en magsäck eller liknande när du tar ut ett vilt.

Jag har tappat räkningen över hur många vilt jag har öppnat med buköppnaren men jag har aldrig punkterat en magsäck, våm eller annat oönskat, trots ganska ovarsam hantering med kniven.

Kniven har enbart används till vilt, och då har den används främst till passning men även till att få viltet efteråt. Kniven har en tendens att bli slö efter att du passat ett djur. Det är inte så konstigt då det är ofta massa grus och stenar på pälsen som är ett knivblads värsta mardröm. Jag har för vana att alltid slipa mina knivar dagen innan jakt, för det finns inget värre än slöa knivar.

Så efter varje passning så tycker jag att kniven har blivit avsevärt mycket slöare än när jag tog med den ut på morgonen. Jag har mig själv att skylla, jag är inte varsam i min hantering och skär med lätthet igenom både senor och ben med kniven. Buköppnaren är optimal när det gäller att skära/slå upp bröstkorgen på framförallt vildsvin vid passning. Så det är inte konstigt att kniven blir slö. En fördel är dock att själva knivbladet är mycket enkelt att slipa men buköppnaren är lite knepigare. Man får prova sig fram och jag lyckades till slut hitta rätt vinkel för att slipa buköppnaren.

Överlag så är jag nöjd med kniven, den kostar inte en förmögenhet och med tanke på priset så får man ta att kniven kan bli lite slö efter användning. Det är även något som flertalet knivar i den prisklassen blir.

Köp din egna EKA Swingblade här.

Resultat

Plus

 • Bekvämt gummerat handtag
 • Enkelt att byta blad
 • Bra grepp
 • Lätt
 • Smidig att bära med sig
 • Bra längd på bladet
 • Billig
 • Orange färg, lätt att hitta om du tappar den i skogen

Minus

 • Kunde hålla skärpan bättre
 • Svårt att slipa buköppnaren

Totalt så är det en kniv som är väl värd sina pengar, den är så praktiskt och gör att man slipper ha med sig både kniv och buköppnare ut på jakten. Jag rekommenderar denna kniv!

Fakta

 • STÅL I BLAD: Sandvik 12c27
 • BLADLÄNGD: 100 / 80 mm
 • TOTALLÄNGD: 215 mm
 • BLADTJOCKLEK: 2.9 mm
 • HANDTAG: PROFLEX Grip
 • TOTALVIKT: 134 gram