Hoppa till innehåll

Vildsvinsjakt på åtel

Du sitter tyst i din koja och häller upp rykande hett kaffe från din termos. Du är förberedd på att det kan bli en sen kväll och du har förberett dig med ordentligt varma kläder. Nu är det bara att vänta… plötsligt hör du hur ett gäng kvistar bryts i närheten av åteln. Du vässar ögon och öron och helt plötsligt står de där, vildsvinen. Vad krävs då för att du ska få uppleva detta och locka in vildsvinen till just din åtel? Se tipsen nedan om åteljakt på vildsvin.

Innehåller annonslänkar från Outnorth

Val av plats

Detta steg är viktigast av dem alla, om du inte omsorgsfullt väljer en bra plats så kan du få svårt att få in vildsvinen till din åtel.

Då vildsvin är skydda djur så är det viktigt att välja en plats där de känner sig trygga, jag rekommenderar att man väljer en plats där vildsvinen känner att de kan smyga fram till åteln och där de lätt kan gå in i en tätning igen om de känner sig påpassade. Detta kommer medföra att man får lugna och trygga vildsvin när de väl är framme på åteln.

När du väljer plats så fundera redan innan vart du kan tänkas ställa jakttornet eller vakkojan, det är även viktigt att ha skjutriktningar och kulfång redan innan åteln börjar byggas.

Nu när du har en optimal plats för din åtel rekommenderar jag att du börjar med att tjära en stubbe för att se om doften kan locka in vildsvin som finns i närheten. Undersök platsen efter några dagar, det är lätt att se om vildsvinen har varit och gnuggat sig mot tjäran. Hittar du vildsvinshår på stubben så vet du att de har varit där. Nu när du vet att det finns vildsvin i närheten så är det dags att börja fodra.

Foderspridare

Nu när vi vet att det finns vildsvin i närheten tycker jag det är dags att börja fodra med mat som vildsvin älskar. Man kan fodra med en massa olika saker men jag tycker att majs fungerar bäst, det är något som vildsvin verkligen älskar. Majset kan du själv kasta ut dagligen, men detta är tidskrävande och det är stor risk att andra djur äter upp majset innan vildsvinen hunnit fram.

Det bästa är att man investerar i en foderspridare, det finns färdiga paket att köpa men annars kan man köpa en tunna och montera spridaren på. Det går sedan bra att använda ett gammalt jakttorn som du sedan ställer tunna och spridare på. Foderspridaren kan man ställa in, så att den sprider majset vid det klockslag man själv önskar. Jag brukar låta mina spridare gå igång runt skymning, man vill ofta ha vildsvinen på åteln så tidigt som möjligt och finns det redan majs på marken när det börjar bli mörkt så förbättrar man oddsen för att detta skall hända.

Om det är dålig fart på vildsvinen kan man ibland ge åteln en liten skjuts med en majsbomb. Det är något som vildsvinen älskar och tycker är helt magiskt gott. Släng ut majsbomben på åteln så kommer vildsvinen komma till åteln inom något dygn.

Se recept hur du gör en majsbomb här!

Vakkoja

Nu har du en spridare och tjära, de två viktigaste delarna i en åtel. Vildsvinen kommer nu till din åtel varje kväll, men man måste även ha någonstans att själv sitta och vaka på dessa djur. Detta går att lösa med en sten, stol, stolsryggsäck, jakttorn men jag tycker att en koja är bäst. Det är inte ovanligt att man sitter flera timmar i sträck, då kan det vara skönt att slippa vädrets makter, och även det viktigaste, man dämpar även sin egna vittring om du sitter i en koja.

Vart ska du ställa upp denna koja? Det är bra att ha koll på hur vinden oftast brukar ligga hos dig, tänk att ställa kojan så att vinden går från foderspridaren och åteln. Ligger din vittring över åteln så kommer du aldrig få in några vildsvin.

Åtelkamera

En sak som underlättar jakt på vildsvin vid åtel är en åtelkamera, det gör att du kan hålla koll på vilka tider vildsvinen besöker din åtel men framförallt, du vet vilka vildsvin det är som besöker din åtel. Du kan i lugn och ro sitta och studera bilderna som kameran tar och då se om det finns någon skjutbart vildsvin. Det är en fördel att köpa en åtelkamera 4G som gör att du kan skicka bilder direkt till antingen din mail eller din telefon per sms.

Jag tycker att åtelkameran från Albecom är väldigt prisvärd, du hittar den här.

Vill du veta vilka regler som gäller för åtelkameror, tryck här.

Åtelbelysning

Belysning är nästan ett måste om du inte väljer att jaga med mörker eller termiskt sikte, denna lampa med skymmingsrelä lyser upp foderspridare när det är mörkt, detta möjliggör att du kan se och välja ut rätt vildsvin som är på åteln.

Ska du köpa åtelbelysning så är det Gyttorps åtelbelysning som det Svenska klimatet.
De jag rekommenderar och tycker är bäst är denna.

Det finns också en billigare variant som självklart fungerar bra. Den hittar du här.

Mörkersikte

Det finns idag bra mörkersikten som inte kostar skjortan och detta gör din jakt under kväll och natt mycket enklare och roligare, det finns två typer av sikten som är framtagna för att jaga på natten. Det ena använder sig av IR-lampa och bildförstärkare, du får en svartvit bild i siktet med bra konturer där du på ett enkelt sätt kan välja ut rätt vilt. Den andra typen av sikte är ett termiskt sikte som känner av värmen som vildsvinen utsöndrar, det är inte lika lätt att särskilja vilket typ av vilt du har i kikaren, inte heller om det är ett skjutbart vildsvin i siktet. Jag tycker man skall använda sig av en handhållen termisk kikare och sedan ett mörkersikte med IR-lampa, då får du det bästa av båda världarna.

Kikarsikte

Självklart går det även att använda sig av ett vanligt hederligt kikarsikte. Bäst blir om du har en öppning på 56 mm på kikarsiktet, men även 40 mm fungerar bra. Finns det belysning på åteln så kanske det även går med mindre öppningar på kikarsiktet.

Klädsel

Det är mycket likt den klädsel som kan tänkas behövas då man är passkytt. Se inlägg om passkytt för mer information.

Det kan dock bli lite kallare och man sitter still fler timmar, så om du har en jaktoverall eller annat som är likvärdigt så tveka inte att använda detta. Kylan är din värsta fiende när du sitter still i flera timmar.

Vill du ha en bra och prisvärd overall så är det Swedteams overall som du kan köpa här.